'/> Langkah Mudah untuk Menyiapkan Sambal tempoyak petai pucuk ubi Anti Gagal - Resepi Chef Kampung

Langkah Mudah untuk Menyiapkan Sambal tempoyak petai pucuk ubi Anti Gagal

Sambal tempoyak petai pucuk ubi

Anda sedang mencari inspirasi Resep Sambal tempoyak petai pucuk ubi Anti Gagal yang unik?, Resep Sambal tempoyak petai pucuk ubi Anti Gagal memang akhir-akhir ini sedang banyak dicari oleh pengguna disekitar kita mungkin salah satunya sobat. paara ibu-ibu muda memang sudah terbiasa mamnfaatkan internet di smartphone untuk mencari informasi gambar untuk dijadikan contoh. Dipostingan Kali ini saya akan sharing tutorial cara menyiapkan Resep Sambal tempoyak petai pucuk ubi yang Lezat Sekali untuk menyiapkannya memang tidak terlalu sulit namun tidak gampang juga. Kalau salah mengolah maka hasilnya akan hambar dan justru cenderung tidak enak. Padahal Sambal tempoyak petai pucuk ubi yang enak harusnya sih memiliki aroma dan rasa yang bisa memancing selera kita.

Ada beberapa hal yang sedikit banyak mempengaruhi kualitas rasa dari Sambal tempoyak petai pucuk ubi, mulai dari jenis bahan, kemudian pemilihan bahan segar, sampai cara membuat dan menyajikannya. Tak perlu pusing kalau ingin menyiapkan Sambal tempoyak petai pucuk ubi enak di rumah, karena asal sudah tahu triknya maka hidangan ini bisa jadi suguhan istimewa. Selanjutnya adalah gambar berkaitan dengan Sambal tempoyak petai pucuk ubi yang bisa kamu jadikan contoh.

Adapun jumlah porsi yang bisa dihidangkan untuk membuat Sambal tempoyak petai pucuk ubi adalah 5 sajian. Jadi pastikan porsi ini cukup untuk dihidangkan untuk anda sendiri maupun keluarga tersayang.

Untuk tambahan, waktu yang diperlukan dalam memasak Sambal tempoyak petai pucuk ubi diperkirakan sekitar 1jam.

Nah, kali ini kita coba, yuk, kreasikan Sambal tempoyak petai pucuk ubi sendiri di rumah. Tetap berbahan yang sederhana, sajian ini dapat memberi manfaat dalam membantu menjaga kesehatan tubuhmu sekeluarga. Anda bisa membuat Sambal tempoyak petai pucuk ubi memakai 12 bahan dan 12 tahap pembuatan. Berikut ini cara untuk menyiapkan hidangannya.

Bahan-bahan dan bumbu yang dibutuhkan dalam pembuatan Sambal tempoyak petai pucuk ubi:

  1. Petai 4 papan
  2. Ikan bilis
  3. 6 ulas Bawang merah
  4. Tempoyak 6 sudu besar
  5. 1 cawan Air
  6. Cili api 40biji
  7. Kunyit hidup 3inch
  8. 1 tsp Garam
  9. 1 tsp Secukup rasa
  10. Asam keping 3
  11. Daun kunyit 2lembar
  12. 3 tbsp Santan

Cara membuat Sambal tempoyak petai pucuk ubi

  1. Blend tempoyak,kunyit hidup dan cili
  2. Potong bawang merah untuk menumis
  3. Rebus dan potong pucuk ubi..saya rebus dan perah buang air rebusan dahulu baru hiris halus
  4. Kikis kulit petai dan potong dua
  5. Ikan bilis basuh dan toskan
  6. Panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga naik bau
  7. Bila bawang dah garing masukkan tempoyak, kunyit hidup dan cili yang sudah di blend tadi..masukkan sedikit air..kacau sebati dan tunggu sehingga cili betul-betul masak atau naik minyak.sentiasa kacau untuk elakkan hangit dibahagian bawah.
  8. Masukkan 3 keping asam keping
  9. Bila bahan blend tadi dah betul-betul masak boleh masukkan petai dan ikan bilis. Masukkam sedikit air lagi dan kacau sebati.tunggu sehingga sedikit kering atau naik minyak
  10. Bila dah naik minyak boleh masukkan pucuk ubi yang sudah dihiris tadi
  11. Akhir sekali, masukkan santan,garam,secukup rasa/ajinomoto dan air. Kacau sebati dan tunggu sehingga sedikit kering. Anda boleh tambahkan air jika suka makan sedikit berkuah.
  12. Boleh masukkan daun kunyit untuk membangkitkan rasa

Terima kasih telah menggunakan resep yang tim kami tampilkan di sini. Harapan kami, olahan Sambal tempoyak petai pucuk ubi yang mudah di atas dapat membantu Anda menyiapkan hidangan yang sedap untuk keluarga/teman ataupun menjadi inspirasi untuk berjualan makanan. Selamat mencoba!

Link copied to clipboard.